בשנה האחרונה נכנסה הבינה המלאכותית AI, לכל תחומי החיים, כולל לעולם האופנה. אחד מאנשי התעשייה הבולטים שעוסק בתחום והוביל קמפיינים בינלאומיים הוא צלם האופנה המוערך שי קדם. קדם, הייטקיסט בעברו, צועד עם הקידמה ומביא את הטכנולוגיה והחדשנות לתוך עולם האופנה.
ספר לנו על ההכרות שלך עם עולם הבינה המלאכותית, מתי התחלת להתעניין בתחום ולהבין שיש לו משמעות גם לצילום?
את עולם הבינה המלאכותית אני מכיר מפרויקטים טכנולוגיים כעשור וחצי. תמיד הייתה לו משמעות לצילום משום שחלק מהיישומים שאנחנו משתמשים בהם היום, כמו מערכות לזיהוי פנים במצלמות, מערכות למידה ממוחשבת בעיבוד תמונה וכו׳, מבוססי בינה מלאכותית. למעשה בתוך המנוע של פוטושופ יש כחצי עשור רכיבים מתקדמים מאוד של בינה מלאכותית או ׳machine learning׳ שזה צעד אחד לפני AI. המשמעות הגדולה ביותר היא היכולת לבצע מניפולציה מתוחכמת על יישום ויזואלי ובכך לאפשר לתעשייה לצמוח מהר יותר.
״עבורי - בינה מלאכותית היא כלי עזר אמנותי משמעותי מאוד, אני יודע היום לייצר רעיונות מנוסחים ברמה מאוד גבוהה, זה מאפשר לי לגשת ללקוח ולהגיש לו תמהיל ויזואלי שמאוד מתקרב לדבר האמיתי.״
איך עולם האופנה על כל מרכיביו מקבל את עולם הבינה המלאכותית, האם יש פתיחות או שעדיין "תקועים" בקונספציות ישנות?
עולם האופנה ידוע בחיבוק שלו ליישומים מתקדמים, אנשי אופנה מכל רחבי הקשת; תדמיתנים, מעצבים, אנשי שיווק, אנשי ויז׳ואל וקריאטיב, תמיד בחיפוש אחרי הדבר המדהים הבא, ולכן ראינו שהיה אימוץ מהיר מאוד של הטכנולוגיה בשימושים מסחריים. בעולם התדמיתנות והעיצוב בינה מלאכותית מיושמת כחצי עשור, הרבה לפני שהיא הגיעה לקהל הרחב בדמות אפליקציות, כמובן שמי שנשאר ׳תקוע׳ בתפיסות אולד-סקול כנראה גם ימצא את עצמו מחוץ לתעשייה. אגב, בדיוק כפי שקרה למותגים רבים שהזדקנו ואיבדו את הקסם שלהם, בסופו של דבר הם צמצמו את קהל הרוכשים לסגמנט מאוד צר, האלטרנטיבה היא או להתקדם או להיעלם.
האם לדעתך, הבינה המלאכותית יכולה להחליף צילום של יד אנושית ומקצועית?
לעולם לא, צלם מקצועי יודע להעביר תכונות מורכבות שבינה מלאכותית רק יכולה לנסות לייצר. האופי, העין הצילומית, האופי הצילומי, האישיות של הצלם והמובהקות שלו שהם מעין ׳כתב יד צילומי׳ - כל אלה עדיין לא ׳נפתרו׳ על ידי בינה מלאכותית, וניתן רק לייצר פריימים שהם ׳צל ורושם׳ לדבר האמיתי. בשורה התחתונה - בינה יכולה לתת ׳פייט׳ לצלמי אופנה ותדמית, היא לא יכולה להחליף אותם. זה לא אומר שבעתיד לא תיכנס טכנולוגיה שלישית שתדע ׳לרשום׳ את החלקים החסרים ולייצר תוצר כל כך איכותי שפה כבר יהיה שיקול ללקוח האם לקחת צלם או מתכנת.
מה תגיד לאלו שטוענים שהבינה המלאכותית פוגעת באותנטיות של הצילום?
אם בעבר צילום שיקף את המציאות, היום הצילום אינו מציאותי, ויש בזה פגם. הבינה המלאכותית לא פוגעת באותנטיות של הצילום- היא מעשירה אותו, היא כלי ויזואלי רחב היקף שמאפשר לנו הצלמים להעלות רעיונות ולשחק איתם לפני שאנחנו ניגשים לביצוע, יש לזה הרבה היבטים, אם בלחקור נושא, רעיון, צורה, צבע, קומפוזיציה. עבורי - בינה מלאכותית היא כלי עזר אמנותי משמעותי מאוד, אני יודע היום לייצר רעיונות מנוסחים ברמה מאוד גבוהה, זה מאפשר לי לגשת ללקוח ולהגיש לו תמהיל ויזואלי שמאוד מתקרב לדבר האמיתי.
״לולא הטכנולוגיה לא היינו מקבלים אופנה מהירה - לטוב ולרע, לא היינו מקבלים חלופות מידע מהירות, היינו נשארים תקועים אצל התופר השכונתי ומקבלים את הבגד שהזמנו בעוד חודש.״
אתה חושב שבעתיד עולם האופנה יהיה מבוסס רק על בינה מלאכותית, לא יהיה צורך לדוגמא עוד בתצוגות אופנה עם דוגמניות אנושיות?
אני חושב שאדם צריך להפעיל את חמשת החושים שלו, אם אני גורע ממנו גירוי בחוש מסוים הוא לא יבוא על סיפוקו. היינו - אופנה מתמקדת בכל החושים כולם, החושים לא יכולים לשקר. כן ניתן לעשות עליהם מניפולציה, העין יודעת מתי היא צופה בטקסטורות אמיתיות, ולכן לשאלתך - לעולם יהיו תצוגות אופנה בהן ניתן לראות את הדגמים על דוגמנית ולחוש את הדברים, אני לא רואה החלפה מלאה, אולי תהיה סינרגיה כל שהיא, חפיפה כל שהיא. כן יש דוגמניות וירטואליות, אני עצמי יצרתי כמה דוגמניות וירטואליות עבור לקוחות, זה בשלב שהוא עדיין לא בשל, זה חביב ויזואלית אבל לא יכול להחליף את הדבר האמיתי, עדיין לא.
האם לדעתך השינויים שהטכנולוגיה הביאה, מזיקים או מועילים ליצירתיות?
טכנולוגיה תפקידה לקדם רעיונות ולפתוח אופקים, אני איש טכנולוגיות לפני שאני איש אופנה לפני שאני צלם, ולולא הטכנולוגיה לא היינו מקבלים אופנה מהירה - לטוב ולרע, לא היינו מקבלים חלופות מידע מהירות, היינו נשארים תקועים אצל התופר השכונתי ומקבלים את הבגד שהזמנו בעוד חודש. לטכנולוגיה יש תמיד שני צירים - טוב ורע, ובסופו של דבר מה שקובע את מסלול הדברים הוא האדם, אם האדם מבצע שימוש חיובי - הטכנולוגיה תעשיר ותפרה ותייצר חוויה בריאה וטובה, ולהיפך.
מה נדרש לצלם בשנת 2024 - האם בימנו דיי לדעת לצלם או שחייב ידע ורקע בתחומים נוספים כמו עיצוב גרפי, ידע טכנולוגי ועוד?
צלם אופנה ב-2024 הוא לא צלם, הוא אורקסטרה, תזמורת של איש אחד. היכולות של איש אופנה ויזואלי - בכוונה אני לא משתמש במילה "צלם", עבורי היא מצמצמת את הספקטרום ומקטינה אותו - הן רחבות ועמוסות בפעילות. אני למשל - מאוד עסוק בשנה האחרונה, אני איש קריאטיב, אני איש מדיה, סושיאל, הפקה, שיווק ובסופו של דבר אני מכניס את כל המשבצות הללו אל תוך משפך שצריך לייצר ללקוחות שלנו את הערך הסופי - הויז׳ואל שיש לו מגוון שימושים שונים - מקמפיינים דרך מודעות ממומנות וערוצי פרסום ושיווק, דרך סושיאל ועיתונות, דרך ערוצי מכירה ואינטרנט שונים.
איש אופנה ב-2024 שהוא גם צלם - צריך שיהיה לו ניסיון לכל הפחות מינימאלי בהיבטים הללו, אחרת הוא יעמוד לבד, לא יוכל לנהל לקוח, ולא יוכל לנהל פרויקטים מורכבים.
אילו פרויקטים בארץ ובחו"ל הובלת בעולמות האופנה הווירטואלית?
בעולמות הבינה הובלתי פרויקט בינ״ל לחברת מוצרי שיער – G-cosmetics, הפרויקט נחל הצלחה רבה. לפרויקט אחר ביצענו סדרה של מוצרי טיפוח לגוף, כרגע אנחנו בעיצומו של פרויקט לחברת תרופות אמריקאית חדשה בסדרי גודל של Teva ו- Merck, אסור לי לחשוף פרטים אבל פרויקט של חודשיים עבודה, עמוס מאוד וכולל כמעט כל היבט של ביצוע מרמה טכנית ועד לקריאטיב ויז׳ואלי וכמובן - גם צילום.
פרויקטים נוספים שעשינו לחברות אופנה הם כרגע בסקופ נמוך יותר משום שקשה לתעשייה לקחת סיכונים, משום מה בתחומי wellness - דווקא שם הם מעזים. היה לנו לקוח עם בעיה קשה של קמפיין שכבר צולם לא אצלנו , הגיע אלי לסטודיו, ישבנו, ראה דברים, אחרי שיחה הצלחנו לפתור לו בעיה מאוד קשה בקמפיין, כך שלפעמים בינה מלאכותית היא life saver שחוסך ללקוחות שלנו המון המון כסף ומשאבים.
מה אתה צופה שיקרה בעתיד הקרוב בעולם האופנה בשילוב הבינה המלאכותית?
קודם לכל ראינו שנה שעברה את ה-virutal fashion week, אני לא בעד זה, זה ניסיון גס להעביר את המדיה מעולם מציאותי לעולם וירטואלי, אני כן חושב שנראה תוצרים שהם יותר ׳כור היתוך׳ בין טכנולוגיה לצילום ריאליסטי, וכנראה ששם נוכל לשפר ללקוחות שלנו את הויז׳ואל שלהם ברמת הגמישות והיצירתיות, היינו לייצר עבורם וויב מדליק חדש מבלי לשנות את כל הפלטפורמה עצמה. לקוח יצלם קמפיין ועל הקמפיין המצולם שלו נוכל לייצר תתי קמפיין חדשים לחלוטין תוך שהמכונה לומדת את הקמפיין הקיים, גם פה - time / efforts יחסכו ללקוח מאות אלפי דולרים.
תודה מיוחדת לשי קדם